Skal man have pas med til Norge?

Guide til indrejse i Norge: Alt hvad du skal vide om pasregler i Norge i 2024.

Når du rejser i Norden, behøver du ikke altid medbringe dit pas. Du skal dog kunne identificere dig selv med billed-ID på forespørgsel. Derfor er det i mange tilfælde alligevel en god idé at medbringe dit pas på din rejse.

I guiden her kan du læse alt om reglerne omkring medbringelse af pas på din rejse til Norge. Du får også hjælp til bestilling af pas, og hvad du kan gøre, hvis dit pas er udløbet.

Kan jeg tage til Norge uden pas?

Norge er en del af Norden og det nordiske samarbejde. Her er der lavet en særlig regel om, at du ikke behøver at medbringe pas på din rejse. Du kan nøjes med at medbringe dit kørekort som billedlegitimation.

Ejer du ikke et kørekort, skal du fortsat medbringe dit pas. Vær desuden opmærksom på, at der indimellem er skærpede grænsekontroller ved udvalgte grænser, og at det her kan være et krav, at du medbringer pas.

Undersøg derfor de enkelte grænseovergange, når du skal afsted – eller vær på den sikre side og medbring dit pas på din rejse til Norge.

OBS: Du skal altid medbringe dit pas ved rejser til Svalbard.

Er der paskontrol mellem Danmark og Norge?

Der er som udgangspunkt ikke paskontrol mellem Danmark og Norge. Der kan dog i hele Norden være periodiske eller skærpede grænsekontroller.

Med fly

Du behøver som udgangspunkt ikke medbringe pas på din flyrejse til Norge, hvis du har et kørekort. Ejer du ikke et kørekort, bør du medbringe pas som billed-ID, der skal kunne fremvises på forespørgsel.

Med tog

Når du rejser med tog til Norge, behøver du som udgangspunkt ikke medbringe pas, hvis du har et gyldigt kørekort. Har du ikke et kørekort, bør du medbringe pas som billed-ID, som du kan fremvise ved periodisk grænsekontrol.

Med bil

Kører du til Norge, kan du nøjes med at medbringe dit kørekort som billed-ID. Er der rejsende i bilen, der ikke har kørekort, bør de medbringe pas.

Med færge

Du skal kunne fremvise billed-ID, når du sejler til Norge. Det kan enten være pas eller kørekort. Børn under 18 år behøver ikke billed-ID.

Det tages forbehold for at der kan ske ændringer i ovenstående oplysninger.

Sådan får du et nyt pas

Har du brug for at få et nyt pas for at rejse, skal du bestille tid hos Borgerservice i din kommune i god tid inden afrejse.

Du kan bestille tid hos Borgerservice på borger.dk/ansoeg-om-eller-forny-dansk-pas.

Det tager 11-15 dage, fra du har været på Borgerservice, til du kan afhente dit nye pas. Det nye pas skal også afhentes personligt på Borgerservice. Skal du bestille pas til dit barn, skal barnet også deltage ved bestilling eller fornyelse af passet. Dit barn behøver ikke at komme med for at afhente passet efterfølgende.

Tidsbestilling er obligatorisk

Vær opmærksom på, at du ikke bare kan møde op på Borgerservice. Du skal have bestilt tid først. I højsæsonen kan der være ekstra lange ventetider. Du bør derfor bestille tid til at få nyt pas i god tid.

Er der ikke tid i din egen kommune, kan du forsøge en nabokommune.

Hvis du er for sent ude

Hvis du ikke kan nå at få leveret dit nye pas inden afrejse – måske fordi du ikke var klar over, at det var udløbet, eller at det var nødvendigt at medbringe – har du følgende muligheder:

  • Forlængelse af eksisterende pas
  • Midlertidigt pas
  • Hastelevering

Forlængelse af eksisterende pas

Såfremt dit pas enten er udløbet inden for de seneste 3 måneder eller udløber under din rejse, kan du få det forlænget én gang.

Et udløbet pas kan forlænges med 1 år, og det kræver blot et stempel i dit gamle pas hos Borgerservice, hvor du skal møde personligt op. Forlængelse af pas er gratis.

Midlertidigt pas

Såfremt dit pas er udløbet for mere end 3 måneder siden, eller du har mistet dit gamle pas, kan du ved akut behov få udstedt et midlertidigt pas, som også kaldes et nødpas eller et provisorisk pas.

Nødpasset koster det samme som et almindeligt pas, men gælder kun i den periode, du skal rejse. Er dit gamle pas bortkommet, koster et nødpas det dobbelte af et almindeligt pas.

Hastelevering

I nogle tilfælde er der mulighed for hastelevering af pas, hvis din afrejse er inden for kortere tid end den almindelige leveringstid på 11-15 dage. En hastelevering af pas er på cirka 5 hverdage. Spørg hos din lokale Borgerservice, om der er mulighed for hastelevering.

Spørgsmål og svar

Kan man rejse til Norge med kørekort?
Som udgangspunkt kan du i hele Norden, herunder også Norge (og Sverige), nøjes med at medbringe dit kørekort som gyldigt billed-ID. Det gælder, uanset hvilket transportmiddel, du benytter på din rejse.

Kørekortet skal være dansk (eller nordisk) og det skal være gyldigt.

Vær opmærksom på, at det ikke kun er føreren af bilen, der skal kunne fremvise gyldigt kørekort – det skal alle voksne rejsende. De rejsende, der ikke besidder et kørekort, skal fortsat kunne fremvise pas.

Rejser du med dine børn, behøver de ikke særskilt billed-ID, men du skal på forlangende kunne dokumentere, at det er dine egne børn. Rejser du med andres børn, bør de have pas med, og du bør også medbringe en tilladelse fra deres forældre til at rejse med dem.

Hvad sker der hvis man ikke har pas med til Norge?
Hvis du ikke har dit pas med til Norge, kan du i stedet fremvise dit kørekort som gyldigt billed-ID; jævnfør det nordiske samarbejde.

Ejer du ikke et kørekort, skal du have dit pas med. Har du ikke pas med og kan vise, såfremt der er en periodisk grænsekontrol, kan du blive nægtet indrejse.

Vær desuden opmærksom på, at flere hoteller og tilsvarende kan forlange billed-ID i forbindelse med check-in.

Kører du til Norge gennem Sverige, er reglerne her de samme.

Kan man komme til Norge med udløbet pas?
Hvis dit pas er udløbet, kan du rejse til Norge med dit kørekort, hvis du har et. Har du ikke et kørekort, skal du have et nyt pas inden afrejse.

Du bestiller et nyt pas hos det lokale Borgerservice. Først bestiller du en tid online, og så bestilles passet efterfølgende ved fremmøde.

I højsæsonen kan der være flere ugers ventetid på at få en tid hos Borgerservice. Prøv eventuelt hos én af de omkringliggende kommuner, hvis ventetiden hos dit lokale Borgerservice er for lang.

Fra du har bestilt dit pas ved fysisk fremmøde på Borgerservice, er den almindelige leveringstid 11-15 hverdage.

Kan du ikke nå at få et nyt pas inden afrejse, kan du enten få forlænget dit gamle pas, hvis det er udløbet for under 3 måneder siden, eller du kan få et midlertidigt pas til denne ene rejse, hvis dit gamle pas er udløbet for mere end 3 måneder siden.

Du kan læse mere om, hvordan du får et nyt pas eller forlænger det gamle i afsnittet “Hvor får jeg lavet pas” længere nede i guiden.

Hvor længe skal mit pas være gyldigt før indrejse i Norge?
Det er ikke sikkert, at du bliver bedt om at fremvise pas på din rejse til Norge. Du skal på forespørgsel af myndighederne kunne fremvise billed-ID i form af enten pas eller kørekort.

Rejser du med kørekort som billed-ID, behøver du ikke bekymre dig om gyldigheden på dit pas.

Rejser du med pas som billed-ID, skal passet være gyldigt under hele din rejse.

Udløber dit pas under din rejse, skal du have et nyt pas, inden du tager afsted. Du kan også vælge at få forlænget dit gamle pas med 1 år. Det er gratis og kræver ikke potentielt lange ventetider på tidsbestilling hos Borgerservice.

Vær opmærksom på, at rejser til Svalbard altid kræver, at du medbringer dit pas.

Kan jeg rejse til Norge med et midlertidigt pas?
Du kan godt rejse til Norge med et midlertidigt pas – hvis det midlertidige pas er lavet til netop denne rejse. Et midlertidigt pas er nemlig kun gældende til én rejse.

Er dit pas udløbet for mere end 3 måneder siden, eller er det bortkommet, kan du bestille et nyt pas hos Borgerservice. I nogle tilfælde er der dog ikke tid til at vente på først en tid hos Borgerservice og efterfølgende at få leveret passet, og i så fald kan du få et midlertidigt pas til denne ene rejse til Norge.

Et midlertidigt pas er en dyrere løsning. Det koster det samme som et nyt pas, men er kun gyldigt under denne rejse, og så udløber det. Et nyt pas er derimod gyldigt i 10 år. Er dit gamle pas bortkommet, koster et midlertidigt pas det dobbelte.

Har du et kørekort, kan du bruge det som billed-ID i stedet for et midlertidigt pas, når du rejser til Norge.

Hvornår skal man have pas med?
Ejer du ikke et kørekort, bør du medbringe dit pas som billed-ID på din rejse i Norden. Skal du også udenfor Norden på din rejse, skal du under alle omstændigheder medbringe dit pas. Du skal desuden altid medbringe dit pas, hvis du (også) skal rejse til Svalbard.
Hvad koster et pas?
Et pas til voksne koster i 1.786 kroner (2024-pris) og har en gyldighed på 10 år. Et midlertidigt pas koster det samme, hvis du har det gamle pas. Er dit gamle pas bortkommet, koster et midlertidigt pas det dobbelte.

Til gengæld koster det ikke noget at forlænge dit pas. Du kan få forlænget dit pas med 1 år, hvis det er udløbet for under 3 måneder siden.

Hvor får jeg lavet mit pas?
Du får lavet pas på Borgerservice. Det letteste er at vælge Borgerservice i din kommune, men du kan i princippet bestille tid hos en hvilken som helst Borgerservice i Danmark.

Særligt i højsæsonen kan der være meget forskel på, hvor lange ventetider der er hos de forskellige afdelinger, så der kan det være en fordel at kigge lidt i omegnen.

Du skal bestille tid på forhånd, når du skal have nyt pas. Du kan bestille tid her:

borger.dk/ansoeg-om-eller-forny-dansk-pas.

Skal du have forlænget dit pas eller have et midlertidigt pas, kan du møde personligt op i Borgerservice og trække et nummer. Der kan dog – især i højsæsonen – være længere ventetid.