Sådan planlægger man sin ferie omkring det kommende præsidentvalg i USA

28. juni 2024

Det kan godt være svært at holde styr på de kommende begivenheder i følge med USA’s præsidentvalg, men her er en lille oversigt.

Uanset om man gerne vil rejse til USA for at opleve eller undgå det kommende præsidentvalg, er det en rigtig god idé at have styr på, hvilke begivenheder der er og hvordan de påvirker de forskellige stater.

På nuværende tidspunkt er primærvalgene overstået og de to præsidentkandidater, Trump og Biden, er valgt, men der er stadig flere begivenheder at være opmærksom på.

Hvor kan man opleve USA’s valgbegivenheder?

Hen over sommeren afholdes partikonventerne, som er nationale partikongresser, hvor partierne nominerer de valgte præsident- og vicepræsidentkandidater, hvorefter de vedtager valgprogrammet. Republikanernes konvent bliver afholdt fra den 15.-18. juli i Milwaukee, Wisconsin, mens demokraternes konvent bliver afholdt fra den 19.-22. august i Chicago, Illinois

Det er ikke muligt at deltage i disse begivenheder som turist, men det kan alligevel være interessante kulturoplevelser at rejse til byerne under kongresserne, uanset hvorfor man er interesseret i den amerikanske politik. Det kan nemlig være en god idé at følge med i disse politiske begivenheder, hvis man for eksempel godt kan lide at oddse på valgresultaterne.

I det tilfælde kan man tage et kig på disse USA præsidentvalg odds, hvor det er muligt både at oddse på hvem der bliver valgt som præsident, hvilket parti der får flest stemmer og hvordan resultaterne bliver i svingstaterne – eftersom Wisconsin bliver betragtet som en svingstat kunne denne partikongres netop være interessant at holde øje med.

Det endelige valg: den 5. november

Den 5. november 2024 stemmer amerikanere i hele USA, hvilket er en længere affære, eftersom staterne har flere forskellige tidszoner. Da præsident- og vicepræsidentkandidaterne allerede er udnævnt, stemmer de på det parti, de helst vil støtte, men også andre politiske poster, som for eksempel Kongressens medlemmer.

Det er desuden denne dag, der bliver talt valgmænd, hvilket er amerikanernes måde at afgive stemmer på. Der er i alt 538 valgmænd, og præsidentkandidaten skal have over 270 valgmænd for at vinde valget. Det er dog ikke så simpelt.

Mængden af valgmænd en stat har at gøre godt med, afhænger af hvor mange indbyggere den har. Det vil sige, at nogle stater kun har 3 valgmænd at afgive, mens andre har 10, 15 eller endda helt op til 50. Det er derfor af stor betydning, hvilken stat man som præsidentkandidat er populær i.

Hvor meget kan man deltage i som turist?

Det giver sig selv, at man er udelukket fra at kunne stemme i USA som turist. Til gengæld er der intet der forhindrer turister i at rejse til Washington DC på valgdagen, eller andre stater, hvor man kan mærke stemningen. Desuden er det ofte muligt at arrangere rejser til Washington, hvor man har mulighed for at besøge nogle af de politiske seværdigheder som for eksempel Pentagon, Kongressen (Capitol) og Højesteretten.

Den valgte præsident bliver indsat den 20. januar 2025, og hvis man ønsker at deltage i denne ceremoni, kan det være en god idé allerede nu at arrangere sin rejse i starten af det nye år.

De sidste gode tips til at holde ferie under USA’s valgperiode

Den kommende tid bliver uden tvivl spændende, hvad det amerikanske præsidentvalg har, og hvis man har mulighed for at befinde sig i USA nogle af de ovenstående datoer, er der ingen tvivl om, at man kommer til at få en oplevelse for livet. Stemningen kommer med garanti til at være ulig noget andet.

Det er dog ikke alle, der har mulighed for at være en del af alle begivenhederne, men man kan også sagtens føle sig en del af valget i de perioder, man ikke har mulighed for at rejse – enten ved at følge de forskellige begivenheder i fjernsynet eller ved at oddse på de forskellige valgresultater, hvis man mangler at leve sig lidt mere ind i stemningen.